Στα ίχνη της Μυθικής Σαμαρκάνδης Mythical Samarkand

Registan square, Samarkand

Φωτογραφίες-Κείμενο Τζούλια Κλήμη

Πρόκειται για μια απο τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου με αδιάλειπτη κατοίκηση και μια εξίσου πλούσια και συναρπαστική ιστορία που ευδοκίμησε εξαιτίας της σημαντικής της θέσης πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, τον κύριο εμπορικό δρόμο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Η πόλη που ιδρύθηκε το 700πχ υπήρξε πρωτεύουσα της Σογδιανής (χώρας που αποτελούσε τότε σατραπείατης Περσίας των Αχαιμενιδών) πριν την καταλάβει ο Μέγας Αλέξανδρος, το 329 π.Χ. και την ονομάσει «Μαράκανδα».

Η ατμόσφαιρα της Σαμαρκάνδης του 21ου αιώνα παραμένει μαγική. Τα μεγαλόπρεπεα μνημεία που επέζησαν απο πολέμους 700 χρόνων, με αυτοκρατορίες και καθεστώτα φτιάχνουν  μια κορνίζα γύρω απο τα ζωηρόχρωμα παζάρια, τις περίτεχνες κατοικίες, αλλά και τις σοβιετικού τύπου λεωφόρους με τα μεγάλα δημόσια κτίρια  που ζωντανεύουν απο την παρουσία των κατοίκων.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, είναι κυρίως αυτά που δημιούργησε ο Ταμερλάνος, ο ανηψιός του Ούλουγκ Μπεγκ και οι Σαμανίδες Πέρσες, με πρώτη την Πλατεία Ρετζιστάν ένα απο τα εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα της Κεντρικής Ασίας κι ένα απο τα πιο σημαντικά μεσαιωνικά μνημεία του κόσμου. Το 2001 η Unesco συμπεριέλαβε το ιστορικό κέντρο στον κατάλογο των μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Το Ρετζιστάν ήταν η μεγάλη δημόσια πλατεία, το κέντρο της μεσαιωνικής Σαμαρκάνδης όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να ακούσουν βασιλικές διακηρύξεις αλλά και να δουν δημόσιες εκτελέσεις. Αποτελείται απο τρεις τεράστιες μαντράσες (ισλαμικά σχολεία) με ξεχωριστή ισλαμική αρχιτεκτονική.
Η Μαντράσα του Ούλουγκ Μπεγκ (δυτική) ολοκληρώθηκε το 1420, κατά τη βασιλεία του ίδιου του Ούλουγκ Μπεγκ, και περιέχει ψηφιδωτά με αστρονομικά θέματα. Εδώ, εκατό σπουδαστές διδάσκονταν εκτός από Θεολογία, Αστρονομία, Φιλοσοφία κι άλλες επιστήμες.
Η Μαντράσα του Σερντάρ (ανατολική) ολοκληρώθηκε το 1636 από τον εμίρη Γιαλανγκτούς ως κατοπτρική της Μαντράσας του Ούλουγκ Μπεγκ, εκτός από τη διακόσμηση με τους βρυχώμενους λέοντες.
Η Μαντράσα Τίλλα-Κάρι (η μεσαία) ολοκληρώθηκε το 1660, φέρει επίχρυσο διάκοσμο και διαθέτει μεγάλη αυλή όπως και οι άλλες δυο.

Bibi-Khanym Mosque, Samarcand

Her Majesty Timur -Bec known as Tamerlane

Newlyweds take the wish of the patrol/Tamerlane

Gur e Amir Madrasah entrance. Newlyweds take the wish of the patrol/Tamerlane

Samarcand,   Timour avenue

Mε πληθυσμό 412.300 κατοίκους (2005 ), είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ουζμπεκιστάν και η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η πλειονότητα των κατοίκων της είναι Τατζίκοι που μιλούν την περσική γλώσσα (φαρσί). Το όνομα της «Σαμαρ-κάνδη» προέρχεται από την αρχαία περσική λέξη ασμάρα = πέτρα, βράχος, και τη σογδιανή καντ = κάστρο, οχυρή κωμόπολη, υπήρξε κατά καιρούς η μεγαλύτερη πόλη της Κεντρικής Ασίας.
Κατά τη δυναστεία των Αββασιδών, το μυστικό του τρόπου παραγωγής χαρτιού διέρρευσε από δύο Κινέζους αιχμαλώτους της μάχης του Ταλάς το 751 μ.Χ., πράγμα που οδήγησε στην κατασκευή του πρώτου εργαστηρίου χαρτοποιίας του ισλαμικού κόσμου στην Ιστορία, στη Σαμαρκάνδη. Στη συνέχεια, η εφεύρεση του χαρτιού έγινε γνωστή στον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο, και από εκεί στην Ευρώπη.

Univercity Blvrd

School girls Samarcand

School girls Samarcand

Samarcand street houses

The Reegistan square

Bibi-Khanym Mosque, Samarcand

Bibi-Khanym Mosque, Samarcand

Jewish Children with their Teacher in Samarkand 1915

Από τον 6ο μέχρι τον 13ο αιώνα, η πόλη απογειώθηκε σε πλούτο και έφθασε να έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από ό,τι σήμερα, ενώ περιήλθε διαδοχικά υπό τους Τούρκους, τους Άραβες (που εξισλάμισαν τον πληθυσμό), τους Σαμανίδες Πέρσες, και πάλι υπό τους Καραχανίδες και τους Σελτζούκους Τούρκους προτού καταληφθεί και λεηλατηθεί από τους Μογγόλους το 1220. Μικρό μόνο μέρος του πληθυσμού επέζησε, και η Σαμαρκάνδη υπέστη τουλάχιστον μία ακόμα λεηλασία από τους Μογγόλους, που ήθελαν να μαζέψουν χρήματα για την πληρωμή του στρατεύματος. Χρειάσθηκαν πολλές δεκαετίες για να συνέλθει η πόλη από αυτές τις καταστροφές.

Το 1370 ο Τιμούρ-ι-Λενγκ, ο γνωστός Ταμερλάνος αποφάσισε να καταστήσει τη Σαμαρκάνδη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του- η οποία τότε εκτεινόταν από την Ινδία ως την Τουρκία- μέσα σε τριάντα πέντε χρόνια δημιούργησε μια απο τις πιο γοητευτικές και σημαντικές πόλεις του κόσμου. Ο Τιμούρ έτσι κέρδισε σε υστεροφημία ως σοφός και γενναιόδωρος, ενώ η Σαμαρκάνδη απέκτησε πολλά απο τα σπουδαία μνημεία που βλέπουμε σήμερα.

Tourist girls from Arab country in Registan sq

Samarcand

Sher-Dor Madrasah Samarcand Registan sq

 

Local artists animate local myths.  Sher-Dor Madrasah Samarcand

Sher-Dor Madrasah Samarcand

Sher-Dor Madrasah

Κοντά στην πλατεία Ρετζιστάν το μαυσωλείο Γκουρ -ε Αμιρ ανεγέρθηκε μετά απο διαταγή του Ταμερλάνου, όταν πέθανε ο εγγονός του Μουχαμάντ-σουλτάν το 1403.

Το απόγευμα στην αυλή της Μαντράσα Σερνταρ πάνω σε ένα πάλκο, άνδρες και γυναίκες  ζωντανεύουν τοπικούς μύθους, με συνοδεία σπουδαίων μουσικών, παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν φορώντας τα τοπικά παραδοσιακά μεταξωτά ρούχα. Μια φωτογραφική και πνευματική απόλαυση, μιας ακόμα όμορφης ημέρας στην γη του Ταμερλάνου.

Ένα ακόμα αρχιτεκτόνημα της πόλης είναι το Τζαμί Μπίμπι Χανίμ. Μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το γιγάντιο κατεστραμμένο τζαμί κτίσθηκε από τη Μογγόλα σύζυγο του Ταμερλάνου, τη Μπίμπι-Χανίμ, ενώ ο Ταμερλάνος έλειπε σε εκστρατεία.
Το ίδιο το τζαμί, με την κύρια πύλη του να έχει ύψος πάνω από 35 μέτρα, είναι από τα μεγαλοπρεπέστερα οικοδομήματα στη Σαμαρκάνδη. Το μεγαλύτερο μέρος του κατέρρευσε στον σεισμό του 1897, αλλά αποκαταστάθηκε από τη σοβιετική κυβέρνηση με τίμημα την καταστροφή της αρχικής διακοσμήσεως των πλακιδίων.

Από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Σαμαρκάνδης είναι το Shah-i-Zinda ο “Τάφος του Ζώντος Βασιλέως”. Το συγκρότημα βασίζεται πάνω στον τάφο του Κουσάμ ιμπν Αμπάς, εξαδέλφου του Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος έφερε το Ισλάμ στην περιοχή. Σύμφωνα με το θρύλο, έπεσε θύμα ληστείας και αποκεφαλίστηκε από ληστές ενώ προσευχόταν, όμως τέλειωσε την προσευχή του, πήρε το κεφάλι του και έφυγε. Το ιερό του είναι ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα στη Σαμαρκάνδη. Πριν την είσοδο βρισκεται μια απέραντη νεκρόπολη, που απλώνεται πάνω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Σογδιανής. Οι δύο μεγαλύτεροι τάφοι στη νεκρόπολη ανήκουν στον Ταμερλάνο και στην οικογένεια του Ούλουγκ Μπεγκ.

Sher-Dor Madrasah Samarcand

Sher-Dor Madrasah Samarcand

Sher-Dor & Tilya Kori Madrasahs Registan sq

The Samarcand museum of history and art

The Samarcand museum of history and art

The Samarcand museum of history and art

Registan square restaurant, Samarcand

Siob market, Samarcand

Siob market, Bibi Hanoum Madrasah, Samarcand

Samarkand bazaar 1915, early color photograph from the Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii Collection (Library of Congress)

Το παζάρι Σιόμπ είναι όνειρο! με το πολύχρωμο πλήθος, γυναίκες και άνδρες, με ποικίλες φορεσιές από όλα τα περίχωρα. Τα τοπικά επαγγέλματα στο σύνολό τους: από παπλωματάδες και μαχαιράδες ως καλλιτέχνες, ζωγράφους και ξυλογλύπτες.
Όσο για τα είδη αμέτρητα! Κάθε δρομάκι και μια διαφορετική αγορά: των μπαχαρικών, των λαχανικών, των φρούτων, των υφασμάτων, των οικιακών συσκευών, των γλυκών, των χαλιών και πολλών άλλων. Υπάρχουν και πρόχειρα μαγέρικα για τους πεινασμένους εργαζομένους και τους πελάτες της αγοράς.
Αξίζει να αγοράσετε ξυλόγλυπτα, τα υπέροχα ουζμπέκικα μεταξωτά υφάσματα, για να ράψετε ολομέταξα φορέματα, επίσης να αγοράσετε χαλιά και μπαχαρικά.

Το αστεροσκοπείο Ούλουγκ Μπεγκ αξίζει για να δείτε τον περίφημο εξάντα του, ο ίδιος υπήρξε ίσως πιο ονομαστός ως αστρονόμος, παρά ως πολιτικός άρχοντας. Οι εργασίες του στην Αστρονομία ήταν γνωστές μέχρι και στην Ευρώπη. Κατά τη δεκαετία 1420-1429, έκτισε ένα τεράστιο εξάντα, ύψους τριών ορόφων, ένα από τα μεγαλύτερα αστρονομικά όργανα που κατασκευάσθηκαν ποτέ, προκειμένου να μετρήσει τις θέσεις των αστέρων με ακρίβεια που δεν υπήρχε μέχρι τότε.

Siob market, Bibi Hanoum Madrasah, Samarcand

Siob market, Bibi Hanoum Madrasah, Samarcand

Bibi - Khanum & Shah-i-Zinda ο “Τάφος του Ζώντος Βασιλέως"

Shah-i-Zinda ο “Τάφος του Ζώντος Βασιλέως"

Shah-i-Zinda ο “Τάφος του Ζώντος Βασιλέως"

Sher-Dor Madrasah, Orthodox church, Samarcand

Univercity Boulevard  with four lanes on each side!!!!

Univercity Blvrd

Gur e Amir Madrasah entrance. Traditional Uzbek decoration

Gur E Amir Mosque, Samarcand

Πληροφορίες

Το Ουζμπεκιστάν δεν είναι τόσο μακριά, πέντε ώρες απέχει η πρωτεύουσα Τασκένδη απο την Αθήνα. Στην Σαμαρκάνδη φτάσαμε με ταξί απο την Μπουχάρα (βόρεια) η οποία απέχει 500χλμ ( 60ευρώ) αλλά ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να πάρετε ένα λεωφορείο ή τρένο και τα δυο διανύουν την απόσταση Τασκένδη- Σαμαρκάνδη σε πέντε ώρες ή ακόμα εσωτερική πτήση, ή ταξί.

Το κλίμα της Σαμαρκάνδης χαρακτηρίζεται ήπιο και ξηρό με ζεστά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες Εμείς πήγαμε Απρίλιο, μαζί με το Φθινόπωρο είναι οι ιδανικές εποχές για να ταξιδέψετε ευχάριστα στην χώρα.

Τα ξενοδοχεία είναι καθαρά, υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια και είναι πολύ εύκολο ρωτώντας στην ρεσεψιόν να τα ανακαλύψετε. Ένα βράδυ σε διπλανή αίθουσα του εστιατορίου γινόταν τρικούβερτο γλέντι. Στην σκηνή οι τραγουδιστές πλαισιωμένοι απο την ορχήστρα, άναβαν το κέφι ενώ στην πίστα οι γυναίκες χόρευαν ζωηρά, μας κέρασαν κι ύστερα μας κάλεσαν, να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε μαζί τους.

Η χώρα είναι οικονομική, με εξαιρετικά πολιτισμένους και φιλόξενους ανθρώπους, χωρίς εγκληματικότητα. Τα νέα παιδιά μιλούν όλοι αγγλικά.

Ξενοδοχεία 1. Απέναντι απο την πλατεία Ρέτζισταν το Malika με την ξυλόγλυπτη διακόσμηση αποτελεί πολύ καλή επιλογή http://www.malika-samarkand.com

2. Για όποιον αγαπάει τα μικρά ξενοδοχεία σε τοπικό στιλ το Antica B & B Samarkand είναι ιδανικό Ενα σπίτι 200 χρόνων μετατράπηκε σε ξενοδοχείο.

3. Orient Star Hotel Πολυτέλεια σε ανατολίτικο στιλ, με τεράστια δωμάτια και καλό πρωινό.

 

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα του δικτυακού τόπου καλύπτονται από τον Νόμο 2121 / 1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Επίσης έχουν copyright. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι μην διστάσετε να απευθυνθείτε στην δημιουργό.

Leave a reply

Your email address will not be published.