Athens apartments by Mplusm architects

Αρχιτεκτονικό Γραφείο MPLUSM architects Μέμος Φιλιππίδης /Μαρίτα Νικολούτσου

Δυο διαμερίσματα, στου Ψυρρή και στην οδό Βουλής ανακατασκευάστηκαν με σκοπό την ενοικίαση (Αirbnb/Booking κτλ)

Ο Μέμος Φιλιππίδης λέει για το project

“Στο ξενοδοχείο πρέπει να χτίσεις τη σχέση τού μέσα με το έξω. Δουλεύοντας για πρώτη φορά ένα project με σκοπό την βραχυπρόθεσμη ενοικίαση, κληθήκαμε να δημιουργήσουμε διακριτές μονάδες σε διαφορετικά σημεία της πόλης, χωρίς συνεκτικό σύστημα service. Εν προκειμένω, η έμφαση δίνεται στο interior, γεγονός που συμπλέει με τη στροφή της ελληνικής αρχιτεκτονικής από τη διαμόρφωση κτιρίων μεγάλης κλίμακας –όπως δημοσίων και μουσείων– στον εσωτερικό χώρο. Η νέα πρόκληση για τον αρχιτέκτονα είναι να αντιμετωπίσει το interior –  διακοσμητική προσέγγιση, έπιπλα, χρώματα– χωρίς την όψη και τις αναλογίες του κτιρίου”.

Διαμέρισμα στου Ψυρρή

“Η γειτονιά έχει έντονο χρώμα. Υπέροχες ώχρες, κεραμίδια στις σκεπές Πρόκειται για μία περιοχή μικρή μεν αλλά με θέα στην Ακρόπολη. Εκεί η αστική ζωή κυλά ήρεμα. Έτσι, στο διαμέρισμα των 62 τ.μ. κάναμε χρήση απαλών χρωμάτων, βάλαμε μέσα στο χώρο το κεραμιδί και αναδείξαμε το μωσαϊκό. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη τζαμαρία στο τζακούζι και το κρεβάτι, η οποία αγκαλιάζει το κάδρο της γειτονιάς. Όλο αυτό που υπάρχει έξω δεν το φαντάζεσαι επειδή το γνωρίζεις, αλλά το βλέπεις ανά πάσα στιγμή.

Η επίπλωση σήμερα είναι αναπόσπαστο στοιχείο του interior. Σε αυτό το project, ψάξαμε έπιπλα απλά, όπως οι γραμμές που σχεδιάζουμε, αλλά μοντέρνα και τοπικά. Γι’ αυτό διαλέξαμε κομμάτια όχι διεθνοποιημένα, αλλά από τις ελληνικές εταιρείες D.Μod και Fabbrica. Ένα έργο δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα αναγνωρίσιμο σε σχέση με τον αρχιτέκτονα στον οποίο ανήκει, αλλά επιβάλλεται να είναι ενδιαφέρον και καλό.”

Σχετικά με το αν είναι προσοδοφόρο το project ο ιδιοκτήτης λέει

“Και τα δυο έχουν βαθμολογία 9,8 απο τους πελάτες, χαρακτηρίζονται “Άριστα” κι έκλεισαν τα λογιστικά τους βιβλία το 2017 με 90% πληρότητα που είναι το μάξιμουμ. Η επιτυχία οφείλεται στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στην φωτογράφηση που τον αναδεικνύει και φυσικά στο πάρα πολύ καλό service που έχουμε”.

 

“Πρόκειται για μια ζωντανή, μεταπολεμική πολυκατοικία, με πολλά γραφεία, σε αντίθεση με τα ήσυχα κτίρια στα προάστια. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ο όμορφος ανελκυστήρας σε αισθητική του μεσοπολέμου, στον οποίο ένα μεταλλικό πλέγμα φέρει βιομηχανικό απόηχο και ορατότητα στην κίνηση. Στα διαμερίσματα, λοιπόν, απομακρυνθήκαμε απότη neutral μινιμαλιστική αρχιτεκτονική του λευκού και του ξύλου, που πολλές φορές έχει εφαρμόσει το γραφείο μας, και δοκιμάσαμε για πρώτη φορά την ποικιλία των χρωμάτων, λόγω της έντασης της γειτονιάς.

Δημιουργήσαμε ένα μπάνιο-νησίδα ώστε οι χώροι διημέρευσης να ενοποιηθούν για να επωφεληθούν ακόμα και από το φυσικό φως του φωταγωγού. Aφού γκρεμίστηκαν οι τοίχοι, η οριοθέτηση των λειτουργιών γίνεται χάρη στην επίπλωση. Μας απασχόλησε, επίσης, το θέμα της συνοχής του χώρου. Έτσι, ο πάγκος του μπάνιου αποτέλεσε σε συνέχεια το κεφαλάρι του κρεβατιού – μια προσέγγιση πρωτοποριακή. Οι διάτρητες μεταλλικές επιφάνειες και το οπλισμένο γυαλί σε απροσδόκητες χρήσεις δημιουργούν διαφάνειες και την αίσθηση του ημι-ιδιωτικού.”

Μέμος Φιλιππίδης

Σχετικά με το αν είναι προσοδοφόρο το project ο ιδιοκτήτης λέει

“Και τα δυο έχουν βαθμολογία 9,8 απο τους πελάτες χαρακτηρίζονται “Άριστα” κι έκλεισαν τα λογιστικά τους βιβλία το 2017 με 90% πληρότητα που είναι το μάξιμουμ. Η επιτυχία οφείλεται στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στην φωτογράφηση που τον αναδεικνύει και φυσικά στο πάρα πολύ καλό service που έχουμε”.

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published.