Κορώνη, Πανέμορφη Μεσσηνία

Κείμενο – Φωτογραφίες :  Τζούλια Κλήμη

Ουζάκι με μεζέ στο καφενείο του Βαρβουτσή πάνω στο κύμα, γουρουνοπούλα ζουμερή και ρεμπέτικη μουσική στο Φαγοπότι, ατέλειωτες ελληνοβρετανικές κουβέντες γύρω απο ένα λουκούλειο πρωινό με προϊόντα του κήπου στο Iconpainter ραχάτι δίπλα στην πισίνα με θέα το κάστρο της Κορώνης, περπάτημα στους ελαιώνες, μπάνιο στα Περούλια, χάζι τους γλάρους στο μώλο…..

Απο την καινούργια εθνική Τρίπολη- Καλαμάτα βγαίνω στον παραλιακό προς Πεταλίδι -Κορώνη στο δρόμο συναντώ τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανάκια φορτωμένα με αγροτικά προιόντα. Είναι Παρασκευή πρωί και στο Πεταλίδι γίνεται το αδιαχώρητο, αγρότες με ψώνια, αυτοκίνητα, μηχανάκια, δημιουργούν ένα ευχάριστο κονφούζιο σ’ αυτό το ψαροχώρι που σφύζει απο ζωή και παραγωγικότητα. Άνθρωποι που έρχονται απο την αγορά, με σακούλες απο την λαική σταματούν να πουν δυο κουβέντες, ένα φορτηγό περνάει και μπλοκάρει το δρόμο, παρατηρώ τα παλιά νεοκλασικά σπίτια, κάποιοι βοηθάνε, άλλοι φωνάζουν, άλλοι χαζεύουν, ξεμπλοκάρει, μ’ αρέσει.-
Φτάνω στο Χαροκοπιό -λίγο πριν την Κορώνη- στα περίχωρα του οποίου βρίσκεται ο ξενώνας Iconpainter. Ο ιδιοκτήτης ένας γελαστός Σκωτσέζος ο Michael, με συνοδεύει με το δικό του αυτοκίνητο. Δυανύουμε έναν πολύ στενό χωματόδρομο, μονοπάτι θα έλεγα, μέσα στον ελαιώνα με τα αγριολούλουδα, τα μποστάνια και τα απρόσμενα “παράθυρα” στην θάλασσα. Είναι πανέμορφα!

Ο ξενώνας αποτελείται απο δέκα μικρά cottages/βιλλίτσες μέσα στον ελαιώνα και τις τριανταφυλλιές, η πισίνα έχει θέα κατευθείαν το κάστρο της Κορώνης. Με υποδέχεται η Maria με ένα πλατύ χαμόγελο κι ένα υπέροχο τραπέζι με όλα τα καλά του κήπου της και της Σκωτσέζικης/μεσογειακής κουζίνας της. Φρέσκες ντομάτες, ομελέτα με φρέσκα αυγά, σπιτικές μαρμελάδες, ντόπιο γιαούρτι, τοπικά τυριά, το σύγκλινο που εδώ το λένε “παστό”, πολλά φρέσκα φρούτα, μάλλον πρόκειται για κανονικό brunch παρά για πρωινό. Τριγυρνώ στους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς που έχουν θέα το κτήμα και την θάλασσα, το εξαιρετικό γούστο, η φροντίδα των ιδιοκτητών στην λεπτομέρεια και η αγάπη για τον τόπο είναι διάχυτα παντού. Ονειρική η γαλαζοπράσινη η κουζίνα, όπου η Μαρία ετοιμάζει πρωινό και δείπνο αν το ζητήσει κανείς.

O Michael είναι βέρος Σκωτσέζος, ενώ η σύντροφος του Maria, έχει ελληνικές ρίζες, η αγάπη της για την Ελλάδα την έσπρωξε να πάρει την απόφαση να αποκτήσει σπίτι στην Ελλάδα. Δέκα χρόνια πριν, αγόρασαν ένα απο τα πανέμορφα νεοκλασικά στο κέντρο της Κορώνης για τις διακοπές τους το καλοκαίρι. Όταν αργότερα ένας μεσίτης τους έδειξε το κτήμα, σκέφτηκαν ότι αν έχτιζαν τέσσερα cottage θα δημιουργούσαν ένα μικρό ξενοδοχείο και θα μπορούσαν να ζήσουν απο αυτό και να εγκαταλείψουν για πάντα τις δουλειές τους στην συννεφιασμένη Σκωτία. Αποφάσισαν να το αγοράσουν και δεν το μετάνιωσαν. Η Maria είναι λάτρης της μαγειρικής κι έχει δημιουργήσει ένα καταπληκτικό μποστάνι με εποχιακά ζαρζαβατικά, ενώ όλο το κτήμα είναι ένας απέραντος κήπος, με πανέμορφα λουλούδια και οπωροφόρα δέντρα.

Το απόγευμα φεύγουμε για την Κορώνη με το βενετσιάνικο κάστρο της και τις κόκκινες στέγες των σπιτιών της πάνω απο τη θάλασσα. Τα δαιδαλώδη σοκάκια της αποπνέουν την απλότητα των χωριών της Πελοποννήσου. Ανεβαίνουμε το φιδογυριστό δρόμο μέσα απο τα λαικά σπίτια του οικισμού με τις λουλουδιασμένες αυλές -τα πλούσια νεοκλασικά βρίσκονται στο λιμάνι- φτάνουμε σ’ ένα μικρό αλσύλλιο με πεύκα, με την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας Ελεήστρας, δίπλα στην είσοδο του κάστρου που χτίστηκε τον 13ο αιώνα απο τους Ενετούς. Το κάστρο που μαζί με της Μεθώνης ήταν γνωστά ως “οι δύο οφθαλμοί της Γαληνοτάτης» κατοικείται ακόμα σήμερα απο 4-5 οικογένειες και πέντε καλόγριες της παλιοημερολογίτικης Μονής του Τιμίου Προδρόμου, ανοιχτής στο κοινό από τις 8 το πρωί έως τη δύση του ήλιου.Απο το λόφο του κάστρου φαίνεται και η παραλία Ζάγκα τέσσερα χιλιόμετρα αμμουδιάς, τόπος ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα-Καρέτα.

 

Στο λιμάνι της Κορώνης, ο Καγκελάριος εκτός απο εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες προσφέρει θέα στις ψαρόβαρκες και το τείχη του κάστρου που βρέχονται απο το νερό. Πίσω στο Χαροκοπιό, ο κεντρικός δρόμος με τα νεοκλασικά μαρτυρά πόσο σπουδαίο εμπορικό κέντρο με βιοτεχνίες κυρίως κεραμικών ήταν, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ολόκληρη η περιοχή της Κορώνης ήταν διάσημη ακόμη και στις χώρες της Μεσογείου, για την παραγωγή αγγείων (πιθάρια, τζάρες, βίκες κλπ.) τα περίφημα «κορωνέικα πιθάρια» που κατασκευάζονταν έως το 1970 κυρίως στα χωριά Κόμποι, Πετριάδες, Χαρακοπιό και Βουνάρια. Η ονομασία, επικράτησε λόγω του ότι φορτώνονταν απο το λιμάνι της Κορώνης.

Το εστιατόριο το Φαγοπότι στο Χαρακοπιό, με εντυπωσίασε πραγματικά με την απίθανη σάλα στον επάνω όροφο, τα λευκά χειροποίητα τραπεζομάντηλα και τα οικογενειακά αντικείμενα, πιο πολύ όμως για τα γευστικότατα φαγητά. Την πρώτη φορά που πήγα, ήταν Παρασκευή βράδυ, είχε ζωντανή μουσική με τους “Ξι Φαλτσόρε” – λαικά και ρεμπέτικα – το φαγητό ήταν καλό αλλά η μουσική κέρδισε την προσοχή μου, την δεύτερη φορά Κυριακή μεσημέρι το φαγητό ήταν μια αληθινή απόλαυση όπως και το περιβάλλον. Η Φωτεινή Τριαντοπούλου που το έχει, είναι πραγματικός γνώστης της τοπική κουζίνας, μαγειρεύει με ντόπια υλικά της εποχής. Δοκιμάσαμε ζουμερή γουρουνοπούλα που εδώ, συνηθίζουν να φτιάχνουν τις Κυριακές το μεσημέρι η Φωτεινή μας πρότεινε να την συνοδέψουμε με ρύζι, πολύ ενδιαφέρον ήταν και το μοσχαράκι με αγγινάρες και αρακά, όπως οι μελιτζάνες παπουτσάκι και το μπριάμ με σύγκλινο. Το τζατζίκι, οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί και η πατζαροσαλάτα, ήταν εξαίσια, στο τέλος ήλθε κι ένα γλυκάκι έκπληξη. Τηλ 27250 42096 στο κέντρο του Χαροκοπιού.
Η αμμώδης παραλία Περούλια απέχει δυο λεπτά με τα πόδια απο το Iconpainter. Υπάρχουν όμως πολλές αμμουδερές παραλίες, όπως της Φοινικούντας μόλις 15 λεπτά από την Κορώνη, με την εξαιρετική ταβέρνα Διόνυσος. Εδώ οργανώνουν επίσης καταδύσεις, εκδρομές με σκάφοι και windsurfing. Μεταξύ Κορώνης και Φοινικούντας βρίσκεται η παραλία Τσαπί, με δύο ταβέρνες κι ένα κάμπινγκ. Ακόμη πιο ήσυχη και έρημη είναι η παραλία Μαράθι. Μην χάσετε την Μεθώνη, με το δεύτερο επιβλητικό κάστρο της περιοχής, το φωτογενές Μπούρτζι και τις εντυπωσιακές πολεμίστρες. Αν έχετε χρόνο πηγαίνεται μέχρι την Γιάλοβα και την Βοϊδοκοιλιά!

2 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.