Mandri Villa, Serifos

 

Mandri House Serifos

Μαντρί Σέριφος Mandri House Serifos

Το μαντρί ως γνωστόν είναι ο περιφραγμένος χώρος που χρησιμοποιείται για την φύλαξη αιγοπροβάτων. Δίπλα στα μαντριά έχουμε τα κονάκια, το κατάλυμα για την στέγαση του βοσκού, την παρασκευή τυριού κτλ. Ένα τέτοιο Μαντρί είναι το τελευταίο δημιούργημα του αρχιτέκτονα Γιώργου Ζαφειρίου και του σκηνογράφου Μανώλη Παντελιδάκη στη Σέριφο. Το μαντρί βρισκόταν πάντα εκεί, σε ένα λόφο λίγο πριν την παραλία της Λιάς μέχρι που οι δυο φίλοι γοητευμένοι απο το νησί εδώ και δεκαετίες αποφάσισαν να το αποκαταστήσουν αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τα μοναδικά παραδοσιακά στοιχεία με το δικό τους σύγχρονο στιλ.Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Το παλιο μαντρί ήταν μια πρόκληση για τον Γιώργο Ζαφειρίου, ο οποίος σέβεται την αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού κι έχει δημιουργήσει εξαιρετικές κατοικίες όπως το σπίτι της Paola Navone κ.α. Χωρίς να αλλάξει την μορφή του πέτρινου κτίσματος – πρόσθεσε μόνο δυο μικρά δωμάτια στο βορειοδυτικο τμήμα -εφάρμοσε μερικά αρχέγονα κυκλαδικά τεχνάσματα, πχ τα μικρά, στρατηγικά τοποθετημένα ανοίγματα που διευκολύνουν τον εξαερισμό του χώρου. Ακόμα διατηρήθηκαν οι γούρνες, οι φούρνοι, τα ανοίγματα, οι στέρνες, οι αυλές ακόμα και οι οροφές ξανάγιναν με τράβες, μόνον το εξωτερικό στρώμα από άργιλο αντικαταστάθηκε από τσιμέντο. Έτσι το σπίτι διατηρεί το ουσιώδες των πραγμάτων με την Αριστοτελική ένοια. Δηλαδή “ο άνθρωπος αναπαύεται πραγματικά όταν γύρω του δεν υπάρχει τίποτα περιττό παρα μόνο αυτά που χρειάζεται για να επιβιώσει”. Όπως λέει ο Επίκουρος “ο σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος απο το να ζεις σύμφωνα με τη φύση, αυτό είναι η ευτυχία (ευδαιμονία)”

H κατοικία δεν διαθέτει κανενός είδους τεχνολογία – εκτός απο το ηλεκτρικό- έτσι ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι έχουν τη δυνατότητα να περνούν τις μέρες ακούγοντας τον αέρα που φυσάει ανάμεσα απο τα ξύλα των ανοιγμάτων, να αισθάνονται το άγγιγμα της γης στα πόδια τους, να απολαμβάνουν το μεσημεριανό τραγούδι των τζιτζικιών και μαζί την βραδινή κουβεντούλα με φίλους μέσα στην απόλυτη ησυχία της νύχτας ή το πρωινό λάλημα ενός μακρινού κόκορα, ενώ τις μέρες με απόλυτη νηνεμία ακούγεται ο ήχος της θάλασσας της παραλίας του Αγιου Σώστη που βρίσκεται ακριβώς απο κάτω.

Η κυκλαδική αισθητική και η επίδραση του τοπίου είναι εμφανής σε όλο το σπίτι η επίπλωση λιτή και εφευρετική, με ανακυκλωμένα κομμάτια όπως τα ξύλινα βαρέλια για τ’ αμπέλια, οι ράγες του τρένου που μετέφεραν το μετάλευμα οι οποίες έγιναν το μεγάλο τραπέζι της τραπεζαρίας, το αλέτρι στον τοίχο απο πάνω και άλλα αγορασμένα από παλαιοπωλεία όπως οι μαρμάρινοι νιπτήρες, έρχονται να συμπληρώσουν τη νησιώτικη ατμόσφαιρα.
Το τελικό άγγιγμα στο σκηνικό έδωσε ο Μανόλης. Με μαεστρία και μεράκι ταίριαξε μοτίβα και χρώματα, πέρασε με πατίνα ένα τοίχο κι ύστερα του έφτιαξε πορτοκαλί “κορνίζα”, κρέμασε δέντρα κι έντυσε τα δάπεδα με τσιμεντοκονία, σ’ ενα μπάνιο έβαλε τις μεγάλες τσουγκράνες του λιχνίσματος για κρεμάστρες, σ’ ένα υπνοδωμάτιο κρέμασε πεταλούδες σε άλλο ένα κλουβί ενώ τα κρεβάτια απο κορμούς ξύλων τα έφτιαξε μόνος του.
Προστατευμένο από τα βλέμματα σε άμεση επαφή με τα στοιχεία της φύσης με πολλές βεράντες όλες ανοιχτές, όπου μπορείς να χαλαρώσεις συντροφιά με τις μυρωδιές της ρίγανης και του θυμαριού το σπίτι αυτό αποδίδει με ένα σύγχρονο δικό του τρόπο το κυκλαδικό ύφος.

Αρχιτέκτων: Γιώργος Ζαφειρίου   Interior designer: Μανώλης Παντελιδάκης

Φωτογραφίες – Κείμενο: Τζούλια Κλήμη

Images /Text : Julia Klimi

Styling : Hara Kontaxaki 

Εμβαδόν: 230 τ.μ.

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Mandri House Serifos

Leave a reply

Your email address will not be published.